האפטות הינן כיבים קטנים שלפוחיתיים כואבים המופיעים ברקמות רכות בחלל הפה. הגורם לא ברור באופן מובהק אך קיימות מספר השערות :
גורם אוטואימוני (חיסון עצמי)-פגם מקומי במערכת החיסון גורם לה לתקוף באופן זמני את תאי רירית הפה.
גורם פתוגני-ייתכן שהאפטות קשורות לנגיף ההרפס או לפתוגן אחר.
גורם טראומטי- אפטות עשיויות להופיע אצל אנשים רבים לאחר שנשכו את השפה או הלחי במהלך האכילה. כמו כן עשויות להופיע במטופלים עם מכשירים ליישור שיניים, הללו מסוגלים להשתפשף כנגד רירית הפה ולגרום לאפטות.
גורם מטבולי- ייתכן שחוסר בוויטמינים, חומצות אמינו ומינרלים מסוימים (משוער כי מדובר בחומצה פולית, ברזל, אבץ, ליזין וויטמין B12) גורם להופעת האפטות.
גורם הורמונלי- ייתכן שמחסור או עודף בהורמונים מסוימים גורם לאפטות.
גורם פתולוגי- אפטות מופיעות לעתים כתסמין של מחלות שונות: כרסת, דלקת הבטן (קוליטיס), מחלת קרוהן ועוד. כמו כן אפטות מופיעות כתופעת לוואי של טיפולים כימותרפיים בחולי סרטן.
גורם פסיכולוגי-לחץ נפשי, עייפות.
הכיבים מופיעים בעיקר בקרב בני 20-40 , הם מכאיבים בעת לעיסה של מזונות קשים ,חמים , חריפים או חמוצים. לרוב יש גם קושי בדיבור ובבליעה גם בזמן מנוחה.
רוב האפטות הן שלפוחיות קטנות בקוטר של עד חצי ס"מ, בד"כ מופיעות בין 1-4 אפטות קטנות בו זמנית והן חולפות לאחר שבוע שבועיים. במקרים בהן מופיעה אפטה גדולה קוטרה הוא מעל חצי ס"מ והיא תופיע בד"כ לבד ותחלוף לאחר ארבעה עד שישה שבועות
אם האפטה לא נעלמת לאחר 10-14 ימים יש להבדק ע"י מומחה לרפואת הפה או מומחה לכירורגית פה ולסת ולשקול ביופסיה על מנת לשלול אפשרות של נגע סרטני שעלול להדמות לאפטה.
לאפטות אין תרופה, הן כאמור נעלמות מעצמן מספר ימים לאחר הופעתן. אולם , קיימים מספר טיפולים, אשר בחלקם מביאים להקלה ומפחיתים את הכאב הנגרם מהאפטה
כטיפול מונע יש לשמור באופן קפדני על היגיינת פה, ולהימנע מלגעת בפה עם אצבעות מלוכלכות.
מומלץ להמנע מצריכת מזונות חומציים כמו פירות הדר ,עגבניות ,מלפפונים חמוצים וכו' זאת כדי למנוע צריבה וכאב באזור האפטה . רצוי להעלות את רמת האבץ בתזונה ע"י צריכת בשר ,קטניות, אגוזים, דגים ,ביצים .
קיימות מספר משחות אשר ברובן מאלחשות (מרדימות) במידה זו או אחרת את אזור האפטה ומקלות על הכאב. מספר חולים מעידים על האצת קצב הריפוי כתוצאה משימוש במשחות אלו, משחות כגון אפתגון ג'ל / אפטהX המכילות חומרים מרגיעים כמו אלווורה וחומרים היוצרים שכבת בידוד מגנה על הפצע.
קנקא ג'ל המכיל 20% בנזוקאין ,כחומר מאלחש יוצר שכבת בידוד בין האפטה לחלל הפה .
שטיפות תרודנט או קורסודיל המחטאים את הפה ומכילים כלורהקסדין .
אוראל מדיק - מקלון המכיל חומר הצורב את האפטה , נותר כיסוי לבן שנושר מעצמו לאחר יומיים שלושה.
טיפולים אלטרנטיבים המביאים להקלה משמעותית : שטיפת הפה בחליטת פרחי קמומיל מספר פעמים ביום. או שטיפת חלל הפה בחלב עיזים מפוסטר (חלב לא מפוסטר עלול לגרום לזיהומים)עם זאת אנשים רבים האלרגיים למוצרי חלב עיזים מפתחים אפטות בחשיפה אליהן ולכן טיפול זה עלול לגרום להחמרת המצב באנשים אלו. לאלחוש אזור האפטה ניתן להשתמש בקרח, הגורם להקלת הכאב למשך כמחצית השעה (זמן אותו ניתן לנצל לאכילה).
קיימות מדבקות (אותן ניתן לרכוש בבתי מרקחת) אשר עשויות חומר אכיל; לדוגמא פרו-פה מדבקה הנצמדת לאפטה ,ומתמוססת לאחר מספר שעות., הבידוד מקל על הכאב. המדבקית משחררת חומרים כמו ויטמין A , מלחים ושמנים ארומטיים המסייעים בריפוי האפטה. רצוי להשתמש בנה לפני השינה ולא לקלפה
את כל התכשירים שלעיל ניתן להשיג ללא מרשם רופא.
במקרים קיצוניים, בהם מופיעות מספר אפתות גדולות ומכאיבות במיוחד, יש להיוועץ ברופא.אשר יספק מרשם לאנטיביוטיקה או לסטרואידים.קיימות משחות שונות המכילות סטרואידים לדוגמא ORACORT E , יוצרת שכבה דביקה המכסה את האפטה מונעת מגע איתה וכאב ועשויה לזרז את קצב הריפוי